مطالعه رابطه بین نحوه مدیریت صندوق های سرمایه گذاری مشترک و عملکرد آنها
هدف این پژوهش بررسی رابطه بین نحوه مدیریت و عملکرد صندوق های سرمایه گذاری مشترک است. بنابراین، از لحاظ هدف، از نوع پژوهشهای کاربردی مبتنی بر تحقیقات میدانی است؛ زیرا با هدف برخورداری از نتایج یافتهها برای حل مسائل موجود در سازمانها صورت گرفته است. به عبارتی، بر مبنای اطلاعات جمعآوری شده از بورس اوراق بهادار تهران صحت و سقم فرضیات تحقیق، آزمون و نتایج حاصله به کل جامعه موردنظر تعمیم داده شده و مورد استفادهی مدیران، تحلیلگران، سرمایهگذاران، قانونگذاران، حسابرسان و پژوهشگران قرار خواهد گرفت. از لحاظ جمع آوری داده ها، توصیفی- همبستگی میباشد؛ زیرا از یک طرف وضع موجود را بررسی میکند و از طرف دیگر، رابطهی بین متغیرهای مختلف را با استفاده از تحلیل رگرسیون تعیین میکند. در این پژوهش، از مدل رگرسیون چند متغیره برای بررسی ارتباط بین متغیرها استفاده شده است. روش آماری موردنظر جهت برآورد متغیرهای تحقیق، روش دادههای ترکیبی میباشد.
در بحث قلمرو پژوهش سه نوع قلمرو موضوعی، مکانی و زمانی پژوهش مطرح میشود.
قلمرو موضوعی پژوهش: در پژوهش حاضر به رابطه بین نحوه مدیریت و عملکرد صندوق های سرمایه گذاری پرداخته میشود.
قلمرو زمانی پژوهش: پژوهش حاضر شامل اطلاعات مالی صندوق ها طی دورهی 3 ساله از 1390 تا 1392 است.
قلمرو مکانی پژوهش: جهت تأیید یا رد فرضیههای پژوهش، کلیه صندوق های سرمایه گذاری موجود در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان قلمرو مکانی پژوهش در نظر گرفته شد و جهت آزمون فرضیه، نمونهای از این صندوق ها انتخاب شد که دو شرط زیر را دارا باشند:
از آنجایی که تا انتهای سال 1389, 39 صندوق سرمایه گذاری فعال در ایران وجود داشت که از این تعداد، 4 صندوق با درآمد ثابت و 33 صندوق در زمینه سهام فعالیت میکنند(گزارشهای سازمان بورس و اوراق بهادار,1389). از این 39 صندوق، 20 صندوق به عنوان نمونه تحقیق مورد استفاده قرار گرفت و 19 صندوق دیگر به دلیل انحلال و یا عدم دسترسی به داده های موردنظر، مورد استفاده قرار نگرفت (به پیوست 13 مراجعه شود).
آیا نحوه مدیریت صندوق های سرمایه گذاری بر عملکرد آن ها تأثیر دارد؟ لذا از آنجایی که نحوه مدیریت را میتوان از تغییرپذیری واریانس استنباط کرد، چرا که واریانس (انحراف از میانگین) نشان میدهد که مدیران صندوقها پرتفوی را به خوبی انتخاب کردهاند یا خیر، لذا سؤال این پژوهش اینگونه مطرح میشود که آیا واریانس مازاد بازده صندوقهای سرمایهگذاری مشترک که نماد مدیریت فعال صندوق میباشد، بر عملکرد صندوقها اثرگذار است؟