مطالعه رابطه بین نحوه مدیریت صندوق های سرمایه گذاری مشترک و عملکرد آنها
3-5. تصریح مدل پژوهش
همانطور که در بخش مبانی نظری بیان گردید، در این تحقیق به منظور بررسی عملکرد صندوقهای سرمایهگذاری مشترک در ایران، مدل 4عاملی کارهارت مورد توجه قرار گرفت.
Rit – Rft = αi + bi (RMt – Rft) + siSMBt + vi HMLt + miWMLt + eit (21.3)
که در این رگرسیون؛ Rit : بازده صندوق i در ماه t، Rft: نرخ بازده بدون ریسک، Rit – Rft : مازاد بازده صندوق نسبت به بازده بدون ریسک میباشد.
RMt : بازده بازار، شاخص کل بازار ماهانه از سایت اینترنتی شرکت خدماتی بورس تهران جمع آوری و بر اساس آن بازده بازار به صورت شاخص پایان ماه منهای شاخص ابتدای ماه تقسیم بر شاخص ابتدای ماه محاسبه میگردد.
RMt – Rft : صرف ریسک بازار است که به صورت مازاد بازده پرتفوی بازار نسبت به نرخ بازده بدون ریسک میباشد که در این مدل عامل بازار نامیده شده و با MKT نیز نشان داده میشود.
SMBt : عامل اندازه صندوق؛ متغیر اندازه از طریق ضرب تعداد واحدهای سرمایهگذاری پایان دوره صندوق های سرمایهگذاری در میانگین قیمت طی آن سال آنها (کل خالص ارزش داراییها) به صورت ماهانه بهدست میآید که به دو دسته صندوقهای در اندازه کوچک و بزرگ تقسیم میشوند. عامل میآید.
HML: عامل ارزش دفتری به ارزش بازار : این نسبت از حاصل تقسیم ارزش دفتری واحدهای سرمایهگذاری صندوقها بر ارزش بازار آنها به صورت ماهانه به دست میآید، که به سه گروه صندوقهای با ارزش دفتری به ارزش بالا، صندوقها با ارزش دفتری به ارز بازار متوسط و صندوقها با ارزش دفتری به ارزش بازار پایین تقسیم میشود. عامل HML از تفاضل صندوقهای با ارزش دفتری به ارزش بازار بالا(صندوقهای دارای ارزش) و صندوقهای با ارزش دفتری به ارزش بازار پایین(صندوقهای دارای رشد) به دست میآید(مجتهدزاده و طارمی،1385).
WMLt : عامل شتاب (روند حرکتی) صندوق میباشد که با UMD نیز نشان داده میشود و از طریق تفاضل بازده صندوقهای با MOM بالاتر – بازده صندوقهای با MOM پایینتر به صورت ماهانه بهدست میآید. به عبارتی دیگر، WMLt تفاوت بین بازده پرتفوی سهامهای برنده و بازده روی پرتفوی سهامهای بازنده میباشد(هیوج و وربک[1]،2005).
[1] Huij & Verbeek
آیا نحوه مدیریت صندوق های سرمایه گذاری بر عملکرد آن ها تأثیر دارد؟ لذا از آنجایی که نحوه مدیریت را میتوان از تغییرپذیری واریانس استنباط کرد، چرا که واریانس (انحراف از میانگین) نشان میدهد که مدیران صندوقها پرتفوی را به خوبی انتخاب کردهاند یا خیر، لذا سؤال این پژوهش اینگونه مطرح میشود که آیا واریانس مازاد بازده صندوقهای سرمایهگذاری مشترک که نماد مدیریت فعال صندوق میباشد، بر عملکرد صندوقها اثرگذار است؟