3-3-8- آزمون های انتخاب روش مناسب
مدل های اقتصادی از نظر استفاده از اطلاعات آماری به سه گروه تقسیم می شوند. برخی از مدل ها با استفاده از “اطلاعات سری زمانی” برآورد می شوند. برخی دیگر از مدل ها بر اساس “داده های مقطعی” برآورد می شوند، یعنی متغیرها در یک دوره زمانی معین مثلا یک هفته، یک ماه یا یک سال در واحدهای مختلف بررسی می شوند. روش سوم برآورد مدل که در مطالعات سال های اخیر نیز زیاد استفاده شده است، برآورد بر اساس “داده های پانل” است. در این روش یک سری واحدهای مقطعی در طی چند سال مورد توجه قرار می گیرند. با کمک این روش تعداد مشاهدات تا حد مطلوب، افزایش می یابد که بدین ترتیب مشکل کمبود اطلاعات نیز در این مطالعه بر طرف می شود. در همین راستا، در این پژوهش از داده های پانل برای آزمون فرضیه ها استفاده شده است.
3-3-8-1- آزمون F لیمر
برای دستیابی به اهداف پژوهش ابتدا لازم است برای قلمرو زمانی پژوهش معادلات رگرسیونی مربوطه برآورد شده و مشخص شود که مدل ها به روش داده های ترکیبی (pooled) یا داده های تابلویی (panel) برازش شود که بدین منظور از آزمون F لیمر استفاده می شود. در این آزمون، یکسان بودن عرض از مبداها (داده های تلفیقی) در مقابل ناهمسانی عرض از مبداها (روش داده های تابلویی) بررسی می شود. در آزمون F، فرضیه H0 استفاده از روش داده های تلفیقی را در مقابل فرضیه H1، یعنی استفاده از روش داده های تابلویی را نشان می دهد.
3-3-8-2- آزمون هاسمن
در صورتی که نتیجه آزمون F لیمر برآورد مدل به روش داده های تابلویی باشد لازم است تعیین شود که مدل به روش اثرات ثابت برآورد شود یا به روش اثرات تصادفی که برای این منظور از آزمون هاسمن استفاده می شود. این آزمون دارای توزیع کای- دو با درجه آزادی برابر با تعداد متغیرهای مستقل است. فرضیه H0 این آزمون بیانگر این است که بین جزء اخلال مربوط به عرض از مبدا و متغیرهای توضیحی، ارتباطی وجود ندارد و آنها از یکدیگر مستقل هستند. لذا در صورت پذیرفته شدن فرضیه H0 باید از روش اثرات تصادفی استفاده کرد. در حالی که فرضیه مقابل به این معنی است که بین جزء اخلال مورد نظر و متغیرهای توضیحی، همبستگی وجود دارد. بنابراین از آنجایی که هنگام وجود همبستگی بین اجزای اخلال و متغیرهای توضیحی، با مشکل ناسازگاری مواجه می شویم، بهتر است در صورت پذیرفته شدن H1 (رد H0)، از روش اثرات ثابت استفاده کنیم.
1-4- اهداف تحقیق
پژوهش حاضر، در راستای احساس نیاز به غنی تر نمودن پژوهش های حسابداری در زمینه مدیریت سود و سیاست تقسیم سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران صورت گرفته است که شامل اهداف زیر می باشد:
الف) هدف کلی:
ارزیابی تأثیر دامنه فعالیت های مدیریت سود بر سیاست های تقسیم سود در میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
ب) اهداف ویژه:
ج) اهداف کاربردی: