2-2-1-4- عوامل تاثیرگذار بر خصوصیسازی
یکی از اقداماتی که باید هنگام خصوصیسازی انجام پذیرد، مشخص کردن فاکتورهای مؤثر بر فرآیند خصوصیسازی میباشد. در واقع عوامل زیادی میباشند که بر خصوصیسازی و فرآیند آن اثر جدی میگذارند، به گونهای که میتوانند این فرایند را به شکست یا پیروزی بکشانند. بنابراین ضروری است که عوامل فوق تعیین و درجه اهمیت و تأثیرگذاری هر کدام از آنها در فرایند خصوصیسازی مشخص گردد تا در حین برنامهریزی برای خصوصیسازی مورد توجه قرار گیرند. مهمترین این عوامل عبارتند از:
تعیین اهداف دقیق و مشخص خصوصی سازی: واگذاری، بدون هدف و هدفگذاری، هرگز طراحان و برنامهریزان را به مقصود نخواهد رساند. از طرف دیگر تعیین نوع هدف، خود نیز بر نحوه واگذاری و پیامدهای آن مؤثر است. مثلاً در کشورهایی که برنامه خصوصیسازی آنها با موفقیت همراه بوده است؛ کسب درآمد از اهیمت اولیه برخوردار نبوده است بلکه اهداف دیگر خصوصیسازی از قبیل افزایش رفاه اجتماعی، بهبود بهرهوری، گسترش مالکیت عمومی و… مدنظر بوده است.
اطلاعات و سیستم اطلاعاتی خصوصیسازی: امروزه اطلاعات و سیستم اطلاعاتی بیش از هر عاملی در شکست یا موفقیت یک طرح مؤثراست. متخصصان امروزه اطلاعات را یکی از داراییهای استراتژیک میدانند. هیچ تصمیم یا برنامهای موفق نمیشود مگر آن که بر اساس اطلاعات کامل و دقیق صورت گرفته باشد. فرآیند خصوصیسازی بدون داشتن اطلاعات لازم در مورد وضعیت موجود و وضعیتی که (با اجرای برنامههای خصوصیسازی) خواهان انتقال به آن میباشیم، محکوم به شکست میباشد.
عزم و اراده سیاسی: برنامههای خصوصیسازی فرآیندی بسیار سخت، مشکل، پیچیده و طولانی مدت میباشد. بنابراین وقتی دولتمردان اقدام به اجرای برنامههای خصوصیسازی مینمایند. در واقع به یک امر شجاعانه و متهورانه دست زدهاند، زیرا ممکن است در جریان فرآیند خصوصیسازی و اصلاحات اقتصادی، بحرانها و عدم تعادل اقتصادی یکی پساز دیگری خود را نمایان کند، تورم افزایش یابد، انحرافات اقتصادی وجود آید، ناکاراییهای حاکمیتی در سطح جامعه عیان شودو …، که در این وضعیت، همگان گمان خواهند برد که همه این اشکالات به علت اجرای این سیاستها و بیکفایتی مسئولین امر میباشد.
ماهیت قانونی خصوصیسازی: قبل از اجرای این فرآیند بایستی بستر قانونی آن مهیا گردد. زیرا هرچقدر پایگاههای قانونی مالکیت خصوصیسازی مشخصتر باشد، جریان خصوصیسازی با نظم و انسجام بیشتری همراه خواهد بود. در واقع فرآیند خصوصیسازی بایستی با یک قانون کامل وجامع همراه باشد تا بتواند به طور موفقیت آمیزی به اهداف از پیش تعیین شده نائل آید (ملکی ولاجوردی، 1386).
1-4- اهداف تحقیق
هدف اصلی این تحقیق شناخت پدیده کیفیت سود و خصوصی سازی و عوامل موثر بر آنها می باشد. هدف ویژه این تحقیق نیز بررسی تغییرات کیفیت سود به ازای پدیده خصوصی سازی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.