3-10- تحلیل رگرسیون
در تحقیقاتی که از تحلیل رگرسیون استفاده می شود، هدف معمولاً پیش بینی یک یا چند متغیر ملاک از یک یا چند متغیر پیش بین است. چنانچه هدف پیش بینی یک متغیر ملاک از چند متغیر پیش بین باشد از مدل رگرسیون چندگانه استفاده میشود. در صورتی که هدف، پیش بینی همزمان چند متغیر ملاک از متغیرهای پیش بین یا زیر مجموعه ای از آنها باشد از مدل رگرسیون چند متغیری استفاده میشود. در تحقیقات رگرسیون چندگانه هدف پیدا کردن متغیرهای پیش بینی است که تغییرات متغیر ملاک را چه به تنهایی و چه مشترکا پیش بینی کند. ورود متغیرهای پیش بین در تحلیل رگرسیون به شیوه های گوناگون صورت میگیرد. در این جا سه روش اساسی مورد بحث قرار میگیرد:
الف) روش همزمان ب)روش گام به گام ج) روش سلسله مراتبی
در روش همزمان تمام متغیرهای پیش بین با هم وارد تحلیل میشود. در روش گام به گام اولین متغیر پیش بین بر اساس بالاترین ضریب همبستگی صفرمرتبه با متغیر ملاک وارد تحلیل میشود. از آن پس سایر متغیرها پیش بین بر حسب ضریب همبستگی تفکیکی (جزئی) و نیمه تفکیکی (نیمه جزئی) در تحلیل وارد میشود. در این روش پس از ورود هر متغیر جدید ضریب همبستگی نیمه تفکیکی یا تفکیکی، تمام متغیرهایی که قبلا در معادله وارد شده اند به عنوان آخرین متغیر ورودی مورد بازبینی قرار میگیرد و چنانچه با ورود متغیر جدید معنی داری خود را از دست داده باشد، از معادله خارج میشود. به طور کلی در روش گام به گام ترتیب ورود متغیرها در دست محقق نیست.
در روش سلسله مراتبی ترتیب ورود متغیرها به تحلیل بر اساس یک چارچوب نظری یا تجربی مورد نظر محقق صورت میگیرد. به عبارت دیگر پژوهشگر شخصا درباره ترتیب ورود متغیرها به تحلیل تصمیم گیری میکند.از آن جا که روش تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی با توجه به چارچوب نظری یا تجربی وپژه ای صورت می گیرد، در تحقیقات توصیفی از اهمیت خاصی برخوردار است. لازم به تذکر است که برای این گونه تحقیقات آشنایی با روشهای آماری تحلیل رگرسیون الزامی است.
3-10-1- ضریب همبستگی
شاخصی است ریاضی که جهت و مقدار رابطه بین دو متغیر را توصیف می کند. ضریب همبستگی در مورد توزیع های دو یا چند متغیره به کار میرود. اگر مقدار بین دو متغیر تغییر کند یعنی با کم و زیاد شدن یکی دیگری هم کم و زیاد شود به گونه ای که بتوان رابطه بین آن را به صورت یک معادله بیان کردبین این دو متغیر همبستگی وجود دارد.
3-10-2- ضریب همبستگی اسپرمن
هرگاه دادهها بصورت رتبهای جمع آوری شده باشند یا به رتبه تبدیل شده
باشند، میتوان از همبستگی رتبهای اسپیرمن (rs) که یکی از روشهای
ناپارامتریک است، استفاده کرد. (بهبودیان، 1383 : 145) یکی از مزیتهای
ضریب همبستگی اسپیرمن به ضریب همبستگی پیرسون این است که اگر یک یا چند
داده نسبت به سایر اعداد بسیار بزرگ باشد چون تنها رتبه آنها محسوب میشود،
سایر دادهها تحت الشعاع قرار نمیگیرند.
برای محاسبة ضریب همبستگی رتبهای دادههای زوجی (xi,yi) ابتدا به
تمام xها برحسب مقادیرشان رتبه میدهیم و همین کار را نیز برای yها انجام
میدهیم، سپس تفاضل بین رتبههای هر زوج را که با نشان میدهیم حساب
میکنیم. در مرحله بعد توان دوم dها را محاسبه کرده، در نهایت با استفاده از این فرمول ضریب همبستگی رتبهای را حساب میکنیم
– آیا عدم کنترل و نظارت مراقبین امتحانی بر میزان تقلب در بین دانشجویان تاثیر دارد؟
– آیا راحت طلبی دانشجویان بر میزان تقلب در بین آنان تاثیر دارد؟
– آیا فقدان انگیزه از سوی دانشجویان بر میزان تقلب در بین آنان تاثیر دارد؟
– آیا شکل گیری روابط با استاد یا مراقبین بر میزان تقلب در بین آنان تاثیر دارد؟
– آیا ضعف اسلامی و ارزشهای اخلاقی بر میزان تقلب در بین دانشجویان تاثیر دارد؟
– آیا سایر عوامل تقلب بر میزان تقلب در بین دانشجویان تاثیر دارد؟