2-30) وضع مالیات برای گروه تجاری بصورت کلی:
– فرار مالیاتی نیز یکی از مصادیق پول شویی بشمار می آید و در بسیاری از کشورهای در حال توسعه ،مالیات گریزی و پول شویی تواما وجود دارند. امروزه پول شویی یکی از جرایم عمده مالی در سطح جهان محسوب می شود و عبارت است از تبدیل یا انتقال یک دارایی با هدف پنهان کردن منشا غیرقانونی آن دارایی یا کمک به هر شخصی که با چنین جرایمی سرکار دارد.اصلاح سیستم مالیاتی مهمترین راهکار مبارزه با پول شویی بشمار می رود، علاوه بر قانون مبارزه با پول شویی در مجلس شورای اسلامی در سال 1386، اجرای برخی طرح ها و قوانین مالیاتی نیز به این هدف کمک نموده یا خواهد نمود. از جمله این طرح ها و قوانین می توان به اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده، الزام صدور صورتحساب، طرح جامع مالیاتی و امکان سنجی احیا مالیات بر جمع درآمد اشاره نمود.
– وضع مالیات بر مجموع درآمد در مورد اشخاص حقیقی ونیز اشخاص حقوقی یکی از راهکارهای اساسی در جلوگیری از فرار مالیاتی می باشد . شناسایی و رفع عوامل عدم اجرای این سیاست می تواند به بهبود سیستم مالیاتی و افزایش درآمدهای دولت کمک شایانی نماید.
فرقاندوست حقیقی و یاری(1388) در تحقیقی به بررسی عوامل لغو مالیات بر مجموع درآمد و امکان سنجی برقراری مجدد آن و تعیین مکانیزم وضع مالیات بر مجموع درآمد پرداختند، عواملی چون فقدان سیتم کارآمد و ابزار لازم برای جمع آوری و مبادله اطلاعات درآمدی مودیان و اختصاص ندادن شماره منحصر بفرد برای هر مودی، باعث عدم تجمیع درآمدهای مودیان در یکجا شده و موجبات لغو ماده 129 ق م م را فراهم آورده است. فرهنگ مالیاتی و آموزش کارکنان مالیاتی و مودیان، با میزان وصول هر چه بیشتر و بهتر مالیات رابطه مستقیم دارد.
در بعضی از کشورها مانند ایالات متحده آمریکا،وضع مالیات برای گروه تجاری بصورت کلی انجام می شود. به این صورت که سودهای بعضی از اعضای گروه به طور خودکار با زیان دیگر اعضای گروه جبران می شود و مالیات برای آنها بصورت کلی تعیین می شود. اما برای بعضی از کشورها همانند ایران ،مالیات بصورت جداگانه برای شرکتهای عضو گروه محاسبه می شود. وقتی که مالیات در سطح گروه به صورت کلی تعیین شود، دیگر لازم نیست که شرکتهای عضو گروه ، سود خود را برای کاهش مالیات به دیگر اعضای گروه انتقال دهند(بیوسلینگ و دلف2006).
هدف از این تحقیق کاربردی اثبات وجود تفاوت بین مالیات بر درآمد شخصیت اقتصادی و مالیات بر درآمد شخصیت های قانونی مجزای گروه شرکتها می باشد ، و در ادامه تجزیه و تحلیل علل اختلاف و ارائه پیشنهاداتی به سازمان امور مالیاتی کشور برای اتخاذ سیاست مالیاتی مناسب که دارای بیشترین کارایی بوده و مانع ازاستفاده گروههای تجاری از ابزارهای مختلف جهت مدیریت سود ، فرار و اجتناب مالیاتی می شود .چرا که شاهد افزایش روز افزون شرکتهای فرعی و وابسته در کشور هستیم و می توان با اتخاذ سیاستهای درست و قانونی شاهد افزایش میزان درآمد مالیاتی کشور بود که سهم عظیمی از درآمد دولت را به خود اختصاص میدهد، و افزایش این درآمد نیز دارای پیامدهای اجتماعی مثبت بوده و نهایتا باعث افزایش رفاه اجتماعی می شود.