5-1-1- تحلیل تطبیقی یافته ها
مالیات بر درآمد، هزینه با اهمیتی به واحدهای تجاری و مالکان تحمیل میکند. اخذ مالیات بخشی از منابع واحد تجاری را به دولت انتقال میدهد. مدیریت شرکت جهت جلوگیری از انتقال منابع، فعالیتهای اجتناب مالیاتی را به اجرا در میآورند. اما اجرای برنامههای اجتناب مالیاتی، ابهام و عدم شفافیت را به همراه دارد که امکان سوء استفاده از منابع و حیف و میل آن را در شرایط مبهم و غیر شفاف برای مدیران فرصت طلب به وجود میآورد، که این موضوع منجر به افزایش هزینههای نمایندگی میشود و بدین جهت گاهی هزینههای ناشی از اجرای برنامههای اجتناب مالیاتی بیشتر از منافع آن میشود. مصادیق بارز شرکتهایی که مدیران آن از اجرای برنامههای اجتناب مالیاتی سوء استفاده کرده اند و منابع مالکان را از بین بردهاند، شرکتهای انرون و ورلدکام هستند. بنابراین در شرکتهایی که برنامه های اجتناب مالیاتی اجراء می شود، وجود شفافیت قابل قبول از اهمیت ویژه ای برخوردار خواهد بود تا مدیران نتوانند در سایه ی برنامههای اجتناب مالیاتی منافع شخصی خود را دنبال کنند. نتایج بدست آمده از آزمون فرضیات تحقیق حاضر نشان میدهد که با افزایش گزارشگری مالی متهورانه در شرکتها، میزان اجتناب مالیاتی افزایش مییابد، به عبارت دیگر میتوان گفت شرکتهایی که دارای گزارشگری مالی متهورانه هستند، اجتناب مالیاتی بیشتری نسبت به سایرین دارند. نتایج بدست آمده از فرضیههای این تحقیق با نتیجهی تحقیق هوی وهمکاران (2013) مطابقت ندارد.
ریشه عدم تطابق نتایج این تحقیق با تحقیق هوی و همکاران (2013) را میتوان در جامعههای آماری این دو تحقیق جستجو نمود. زیرا با توجه به یکسان بودن مدل مورد آزمون در هر دو تحقیق، هوی و همکاران (2013) برای جمع آوری دادههای مورد نیاز تحقیق خود از اطلاعات شرکتهای کرهای حاضر در بازار بورس این کشور استفاده کردند. ولی دادههای موردنیاز این تحقیق از جامعه شرکتهای حاضر در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شدند. از اینرو، با توجه به اینکه تنها وجه تفاوت اساسی در این دو تحقیق به علت جامعههای آماری آنها است. لذا میتوان تفاوت در ساختار بازارهای سرمایه این دو کشور را به عنوان یکی از دلایل عدم تطابق در نتایج این دو تحقیق دانست.
از دیگر دلایل این عدم تطابق میتوان به اختلاف وضعیت فرهنگی و اجتماعی دو جامعه اشاره داشت؛ قبل از توضیح این تفاوت فرهنگی ابتدا به تعریف اولیه مسئولیت پذیری بر میگردیم که: مسئولیت اجتماعی شرکت به معنای رویههای باز و شفاف کسب و کار، یعنی روشهایی است که مبتنی بر ارزشهای اخلاقی و احترام به کارکنان، جامعه و محیط زیست میباشد. عملکرد اجتماعی شرکتها به این منظور برنامه ریزی میشوند که برای جامعه به طور اعم و برای سهامداران به طور اخص حامل ارزشهای پایدار باشد. (امیدوار 1385)
با توجه به تعریف دو بعد اصلی مسئولیت پذیری را نشان میدهد که بعد اول آن مسئولیت پذیری فرد در قبال جامعه میباشد که با توجه به نتایج بدست آمده از تحقیق هوی و همکاران (2013)نشان میدهد، مردم کشور کره به آن توجه زیادی دارند؛ زیرا همان طور که مشاهده شد در کشور کره این ارتباط معکوس بوده و هر شخص منافع اجتماعی را بر منافع اقتصادی ترجیح نمیدهد و بنا بر نتیاج تحقیق اثبات شد که هرچه فرد مسئولیت پذیرتر باشد اجتناب مالیاتی کمتری دارد که نشان از اهمیتی دارد که مردم کره برای منافع جامعه خود قائلند؛ و حال به بعد مسئولیت پذیری فرد در قبال ذینفعان واحد اقتصادی میپردازیم و با توجه به نتایج بدست آمده در این تحقیق میتوان استنباط کرد مردم ایران منافع ذینفعان واحد اقتصادی را بر منافع جامعه ترجیح میدهند ؛زیرا در این تحقیق اثبات شد ارتباط موضوع تحقیق حاضر مستقیم بوده یعنی هر چه فرد مسئولیت پذیرتر باشد اجتناب مالیاتی بیشتری دارد و بالعکس؛ به عبارت دیگر هرچه فرد احساس مسئولیت بیشتری نسبت به ذینفعان واحد اقتصادی داشته باشد، بیشتر به دنبال راهکارهایست که بتواند از مالیات اجتناب نموده و به واحد اقتصادی خود از طریق جلوگیری از خروج منابع مالی خدمت کند.
سوالات تحقیق:
این تحقیق بدنبال ارائه پاسخ برای سوال زیر میباشد:
آیا مسئولیت پذیری اجتماعی با اجتناب مالیاتی رابطه دارد؟