5-1) مقدمه
بخش نتیجه آخرین بخش از انجام پژوهش میباشد که در آن، پژوهشگر براساس اطلاعات آماری که بدست میآید میتواند نسبت به پژوهشی که انجام داده اظهارنظر و نتیجهگیری کند. این نتیجهگیری آخرین تاثیر را، هم از حیث سبک نگارش هم از جهت محتوا باید به خواننده القا نماید. نتیجهگیری باور مبتنی بر استدلال و بر مبنای شواهد حاصل از پژوهش است که پژوهشگر در اختیار خوانندگان پژوهش ،علاقه مندان به اجرای پژوهشهای آتی مبتنی بر پژوهش کنونی و در نهایت استفاده کنندگان کاربردی قرار میدهد.
5-2) نتایج آزمون فرضیه ها
برای انجام آزمون فرضیه اصلی پژوهش به منظورمشخص شدن تاثیرمتغیرهای کنترل بر ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته با درنظرگرفتن متغیرهای کنترل، مدل رگرسیونی خطی چندگانه برای سنجش ارتباط بین متغیرهای پژوهش ایجاد شده است. لذا نتایج آزمون فرضیه های پژوهش به قرار زیر است:
5-2-1) نتیجه آزمون فرضیه اصلی اول
فرضیه اصلی این پژوهش بیانگر ارتباط معنی دار بین کیفیت حسابرسی و ضریب واکنش سود میباشد.
به منظور آزمون این فرضیه شش فرضیه فرعی طراحی شده است. که نتایج مربوط به آزمون هریک از فرضیه های فرعی مرتبط با فرضیه اصلی تشریح شده است .
5-2-2) نتیجه آزمون فرضیه فرعی اول
بین دوره تصدی حسابرس و ضریب واکنش سود رابطه معنی دار وجود دارد.
با توجه به آزمون ها و تحلیلهایی که از راه رگرسیون و همبستگی در فصل چهار انجام شد و همانطور که در جدول (4-1۸) فصل چهارم مشاهده میشود، p-value محاسبه شده برای متغیر مستقل دوره تصدی حسابرس (AT) کمتر از سطح خطای 5 درصد و ضریب برآورد شده آن متغیر مثبت میباشد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که بین دوره تصدی حسابرس و ضریب واکنش سود رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد؛ به طوری که با افزایش دوره تصدی در شرکت ها و سازمان ها، ضریب واکنش سود افزایش مییابد. همچنین مقدار ضریب برآورد شده مطابق جدول(4-1۸) فصل چهارم نشان میدهد که یک درصد افزایش در دوره تصدی حسابرس، ضریب واکنش سود را به میزان 54 /0 افزایش میدهد. با این تفاسیر این فرضیه فرعی در سطح اطمینان 95 ٪ رد نخواهد شد. این نتیجه موافق با نتایج قوش و مون(2005) واگوستین اوکلیه (۲۰۱۴) می باشد.
5-2-3) نتیجه آزمون فرضیه فرعی دوم
بین اندازه موسسه حسابرسی و ضریب واکنش سود رابطه معنی دار وجود دارد.
همانگونه که نتایج مندرج در جدول (4-1۸) فصل چهارم نشان میدهد، P-value محاسبه شده برای متغیر مستقل اندازة موسسه حسابرسی (AFS)، بزرگتر از سطح خطای 5 درصد و ضریب برآورد شدة آن متغیر منفی میباشد. در نتیجه میتوان اظهار داشت که بین اندازة موسسه حسابرسی و ضریب واکنش سود ارتباط معنی داری وجود ندارد. بنابراین، این فرضیه فرعی در سطح اطمینان 95% رد خواهد شد. این نتیجه مخالف با نتایج تهو و وونگ (1993) و موافق با نتایج اگوستین اوکلیه (۲۰۱۴) میباشد.
5-2-4) نتیجه آزمون فرضیه فرعی سوم
بین درجه اهمیت صاحبکار حسابرسی و ضریب واکنش سود رابطه معنی دار وجود دارد.
همانگونه که نتایج مندرج در جدول (4-۱۸) فصل چهار نشان میدهد، P-value محاسبه شده برای متغیر مستقل درجه اهمیت صاحبکار حسابرسی (ACI)، بزرگتر از سطح خطای 5درصد و ضریب برآورد شده آن متغیر مثبت میباشد. در نتیجه میتوان اظهار داشت که بین درجه اهمیت صاحبکار حسابرسی و ضریب واکنش سود ارتباط معنی داری وجود ندارد. با این تفاسیر این فرضیه فرعی در سطح اطمینان 95% رد خواهد شد. این نتیجه موافق با نتایج اگوستین اوکلیه (۲۰۱۴) می باشد.
5-2-5) نتیجه آزمون فرضیه فرعی چهارم
بین تخصص حسابرس درصنعت و ضریب واکنش سود رابطه معنی دار وجود دارد.
همانگونه که نتایج مندرج در جدول (4-1۸) فصل چهارم نشان میدهد، P-value محاسبه شده برای متغیر مستقل تخصص حسابرس در صنعت (SPEC)، کمتر از سطح خطای 5درصد و ضریب برآورد شدة آن متغیر مثبت میباشد. در نتیجه میتوان اظهار داشت که بین تخصص حسابرس در صنعت و ضریب واکنش سود رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد؛ به طوریکه با افزایش تخصص حسابرس در صنعت، ضریب واکنش سود افزایش مییابد. همچنین مقدار ضریب برآورد شده نشان میدهد که یک درصد افزایش تخصص حسابرس در صنعت، ضریب واکنش سود را به میزان 554/8 افزایش میدهد. با این تفاسیر فرضیه فرعی چهارم در سطح اطمینان 95% رد نخواهد شد. این نتیجه موافق نتایج بدست آمده از تحقیقات بالسام و همکاران (۲۰۰۳) و حساس یگانه و همکاران (1391) است .
1-5) اهداف تحقیق
هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین کیفیت حسابرسی و ضریب واکنش سود میباشد.
به صورت جزیی و به عنوان هدف فرعی اول بررسی مفهوم و اندازهگیری کیفیت حسابرسی مورد توجه قرار میگیرد.
در مرحله بعد و به عنوان هدف فرعی دوم، بررسی مفهوم و اندازهگیری ضریب واکنش سود براساس مدل های موجود مورد توجه خواهد بود.