2-10-2) شفافیت اطلاعات مالی و محتوای اطلاعاتی سود
اگر مدیران شرکتها اطلاعات خصوصی را در اختیار بگیرند به عدم تقارن اطلاعاتی و در نتیجه انتخاب نامساعد و خطر اخلاقی منجر میشود. هیلی و پالپو[1](2001) معتقدند که شرکت ها میتوانند از طریق گزارشگری مالی و افشای اطلاعات، عدم تقارن اطلاعاتی و تضادهای نمایندگی بین مدیران وسرمایه گذاران خارجی را کاهش دهد. از این رو کیفیت افشا ،کیفیت تصمیمات سرمایه گذاری تحت تاثیر قرار میدهد. مزایا بالقوه افشا و شفافیت بیشتر میتواند شامل هزینه سرمایه کمتر، کاهش هزینه نمایندگی ،بهبود قیمت سهام و افزایش ارزش شرکت باشد. افشای کافی اطلاعات توسط شخصیت اقتصادی، به سرمایه گذاران و بستانکاران در جستجوی فرصتهای سرمایه گذاری یاری میکند و بدین سان سرمایه به کارا ترین شرکت ها روانه می شود (آذین فر و مسیح آبادی،1391،ص3).
دکتر علیرضا اذین فر و همکاران (1391) رابطه شفافیت اطلاعات مالی و محتوای اطلاعاتی سود را مورد بررسی قرار دادند. آنها برای ارزیابی شفافیت اطلاعات مالی، اندازه شرکت، پیش بینی تحلیلگران، سیستمهای رتبهبندی افشا، ساختار مالکیت و سرمایه گذاری بلندمدت در سهام را مورد بررسی قرار داده و برای اندازهگیری محتوای اطلاعاتی سود، از ضریبواکنشسود استفاده کردند. نتایج حاصل از تحقیقات آنها نشان داد که:
1.شرکتهای با شفافیت اطلاعاتی کم، سود، محتوای اطلاعاتی بیشتری برای بازار دارد. بنابراین واکنشهای بیشتری به اخبار مثبت و منفی سود و انعکاس آن در قیمت سهام وجود دارد. ( ERCبیشتر) از این رو قیمت سهام این دسته شر کتها بیشتر تحت تاثیر این ارقام صورتهای مالی پایان دوره مخصوصا، قرار میگیرد.
2.ضریبواکنش سود در شرکتهای با شفایت زیاد، کمتر است. بنابراین اخبار مثبت ومنفی سود گزارش شده تعدیلات با اهمیتی را در قیمت سهام این دسته از شرکتها ایجاد نمیکند؛ چرا که اطلاعات مربوط قبلا در قیمت سهام لحاظ شده است.
نتیجه تحقیقات آنها در تضاد با نتایج تحقیقات فان و وانگ[2](2002) و لین[3] و همکاران (2007)و اسپانهولتز[4](2008) بود. این موضوع میتواند ناشی از سطوح متفاوت شفافیت اطلاعاتی و ویژگیهای خاص خاص محیط های اقتصادی باشد.
2-10-3) دلیل هایی برای واکنش بازار
محتوای اطلاعاتی سودخالص موضوعی است که بسیار مورد توجه تحقیقات تجربی قرارگرفته است. سود حسابداری از دو جنبه حائز اهمیت است؛ یکی ازجنبه داشتن محتوای اطلاعاتی برای بازار سرمایه، به منظورکمک به امر تصمیمگیری افرادی همچون سهامداران که این ویژگی بر مربوط بودن و به موقع بودن سودتاکید دارد و دیگری از جنبه امکان ارزیابی به منظور انجام اقداماتی همچون میزان پاداش مدیران که این ویژگی بر قابل اتکا بودن رقم سودهای گزارش شده تاکید دارد . پژوهشگران در پژوهشهای مربوط به محتوای اطلاعات موجود در سود معتقدند که تغییرقیمت سهام در هنگام اعلان سود حسابداری نشان دهنده محتوای اطلاعاتی سود حسابداری خواهد بود. بنابراین پیش بینیهایی در خصوص دورنمای کلی شرکت و همچنین برخی عناصر با اهمیت صورت های مالی نظیر سود صورت میگیرد (آقایی وحسینی،1384،ص25). این مفهوم ازسود منطبق بر نظریه اطلاعات می باشد. در همین راستا یکی از با اهمیتترین وظایف قانون بازار سرمایه، ایجاد بستری مناسب درخصوص ارائه و افشای اطلاعات با توجه به ویژگی های مذکور و حرکت به سمت کارایی بازار میباشد(آقایی و همکاران ،1391،ص3).
[1]. Healy and Palepu
[2].Fan and wong
[3].lin
[4].sponholtz
1-5) اهداف تحقیق
هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین کیفیت حسابرسی و ضریب واکنش سود میباشد.
به صورت جزیی و به عنوان هدف فرعی اول بررسی مفهوم و اندازهگیری کیفیت حسابرسی مورد توجه قرار میگیرد.
در مرحله بعد و به عنوان هدف فرعی دوم، بررسی مفهوم و اندازهگیری ضریب واکنش سود براساس مدل های موجود مورد توجه خواهد بود.