2-11-3) دلیل هایی برای واکنش های متفاوت بازار
1.اندازه شرکت
اندازه شرکت در تحقیقات ضریب واکنش سود به عنوان یک نماینده برای اگاهی دهنده قیمت استفاده میشود. در رابطه با اندازه شرکت سه دسته از تحقیقات وجود دارد.
دسته اول تحقیقات، که توسط چنی و چتر[1] انجام شد بیان کننده این است که اندازه شرکت دارای رابطه منفی با ضریب واکنش سود میباشد چرا که شرکت های بزرگ تا قبل از اعلام سود، اطلاعات زیادی را افشا کرده که این امر از اگاهی دهنده سود در زمان اعلام آن میکاهد ودر نتیجه آن، اثری منفی بر ضریب واکنش سود دارد.
دسته دوم که توسط سوسیلاواتی[2] انجام شد، به نتیجهای مخالف با تحقیقات دسته اول یافتند. او بیان کرد که شرکتهای بزرگتر به دلیل داشتن شرکتهای فرعی بیشتر، عملکرد آتی بهتری نشان خواهند داد که این امر توسط بازار به عنوان خبری خوب تلقی شده و با افزایش قیمت و بازده سهام و در نتیجه افزایش ضریب واکنش سود نسبت میگردد.
اما دسته سوم تحقیقات که بیشتر مورد پذیرش بازاراست برتحقیقات استون و زیمسکی ،مولیانی[3] و همکاران و هاپساری[4] تکیه دارد.
آنها نشان دادند اندازه شرکت با ضریب واکنش سود رابطه معناداری ندارد و این ناسازگار با تحقیقات چنی و چتر و سوسیلاواتی است. دلیل این است که در این دسته از تحقیقات اندازه به عنوان نمایندهای برای سایر ویژگیهای شرکت از قبیل سودآوری و رشد در نظر گرفته شده است.
اگرچه اندازه شرکت یک نماینده برای آگاهی دهنده قیمت است اما استون و زیمسکی بیان کردند که اندازه شرکت یک متغیرمهم برای ضریب واکنش سود نیست. کالینز وکوتاری[5] نشان دادند که اندازه، قدرت توضیح دهندگی برای ضریب واکنش نسبت به سود را ندارد.(قربان زاده،1391،ص57)
هرشرکتی دارای ریسک سیستماتیک است که برداراییهای آن اثر میگذارد و تنوع پذیر نمیباشد. یک سرمایه گذار ریسک گریز و منطقی در پی افزایش بازده مورد انتظار و کاهش ریسک پرتفوی خود میباشد. هرچه بازده مورد انتظار آتی شرکت ریسک دارترباشد، ارزش آن برای سرمایه گذار ریسک گریز کمتر خواهد بود برای سرمایهگذاری که تنوع پذیر باشد، شاخص ریسک مربوط به اوراق بهادار، بتا نام دارد.
از آن جایی که سرمایه گذاران به سود جاری به عنوان یک شاخص عملکرد آتی شرکت و بازده سهام نگاه میکنند. هرچه بازده آتی ریسک دارتر باشد، واکنش سرمایهگذاران برای به دست آوردن بازده غیرعادی کمتر خواهد شد. به عبارت دیگر هرچه ریسک بشتر باشد، بازده بیشتر خواهد بود و عکس آن نیز صادق خواهد بود. اگراوراق بهادار بتای بالاتری داشته باشد، آن ریسک پرتفوی را افزایش خواهد داد و در نتیجه سرمایهگذار مقدار زیادی از این اوراق بهادار را در مقایسه با زمانی که بتای این اوراق پایین است، خریداری نمیکند.
از آن جایی که همه سرمایهگذاران ریسک گریز، منطقی و آگاه به اینگونه فکر خواهندکرد، تقاضا برای اوراق بهادار با بتای بالا کاهش خواهد یافت این کاهش تقاضا باعث کاهش در قیمت و بازده سهام میشود و در نتیجه ضریب واکنش سود کاهش مییابد (قربان زاده،1391،ص57).
شواهد تجربی مبنی بر کاهش ضریب واکنش سود برای اوراق بهادار با بتای بالا به وسیله کولینز وکوتاری، استون و زیمسکی، مولیانی و همکاران، هاپساری و دیگر محققان مشاهده شده است.
3.ساختار سرمایه:
شرکتهایی که دارای اهرم(وام) زیاد هستند افزایش در سود خالص(پیش از بهره) موجب تقویت و افزایش ایمنی اوراق قرضه و سایر بدهای شرکت میشود وخبرهای خوب مربوط به سود خالص مورد استقبال دارندگان اوراق قرضه(و نه سهامداران) قرار میگیرد. ضریب واکنش سود برای شرکتهایی که وام سنگین دارند در مقایسه با شرکتهایی که بدون بدهی هستند(ثابت ماندن سایر عوامل) باعث میشود که ضریب واکنش آنها کاهش یابد (لیو فلرقر،1991،ص44).
دالی وال ،لی و فارگر[6](1991) و بیلینگز[7](1999) در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که شرکتهایی با وام سنگین تر دارای ضریب واکنش پایین تر و همچنین شرکتهایی که نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام بالاتر بوده ضریب واکنش در برابر سود خالص پایین تربود همچنین شرکتهایی که دارای رشد بالای سود خالص هستند مشاهده خواهند کرد که نگرانی بازار نسبت به ریسک ورشکستگی کاهش مییابد. بیلینگز به این نتیجه رسید هنگامی که رشد سود خالص کنترل شود ضریب واکنش کماکان با اهرم (وام) رابطه معکوس دارد (اسکات،2003،ص257).
[1] .cheni and cheter
[2] .susilavati
[3] .Stone and Zymsky
[4]. Hapsary
[5] . kothari and collins
[6]. Dali Wall and li and Fargr
[7]. Billings
1-5) اهداف تحقیق
هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین کیفیت حسابرسی و ضریب واکنش سود میباشد.
به صورت جزیی و به عنوان هدف فرعی اول بررسی مفهوم و اندازهگیری کیفیت حسابرسی مورد توجه قرار میگیرد.
در مرحله بعد و به عنوان هدف فرعی دوم، بررسی مفهوم و اندازهگیری ضریب واکنش سود براساس مدل های موجود مورد توجه خواهد بود.