پایان نامه رابطه بین تعداد شرکتهای فعال در یک صنعت و ریسک اعتباری در شرکت های بورس اوراق بهادار

عنوان کامل پایان نامه :

رابطه بین ساختارهای رقابتی در بازار و ریسک اعتباری در شرکت های بورس اوراق بهادار تهران

قسمتی از متن پایان نامه :

2-2-15- امتیازدهی اعتباری

امتیازدهی اعتباری، نظامی است که به وسیله آن بانک ها و مؤسسات اعتباری با استفاده از اطلاعات حال و گذشته متقاضی، احتمال عدم بازپرداخت وام توسط وی را ارزیابی می نمایند. (یانگ لویی،2001) به عبارت دیگر امتیاز دهی به معنی کمی نمودن احتمال نکول در آینده است. این روش مشتریان اعتباری را بی طرفانه و براساس آمار و اطلاعات کمی رتبه بندی می نماید. در حالی که روش های قدیمی برای ارزیابی مشتریان به طور عمده  “ذهنی”و مبتنی بر دیدگاه مسؤل(مسئولین)بود. در این روش امتیاز به عنوان معیاری از سطح ریسک مشتری اعتباری استفاده می شود. از مقایسه امتیازات با  “امتیاز حدی” که ” حد آستانه” نامیده می شود و نقطه تمایز میان مشتریان پر ریسک و کم ریسک می باشد، مشتریان به دو دسته تقسیم می شوند.

با توجه به روشی که امتیازها از آن حاصل می شوند، می توان روش های امتیازدهی اعتباری را به دو دسته امتیازدهی اعتباری قیاسی و عملی تقسیم نمود:

سیستم امتیازدهی اعتباری قیاسی به وزن صفات ویژه مربوط به مشتریان اعتباری توجه می نمایدو برای دستیابی به امتیاز کل مجموع ارزش های وزنی صفات را در نظر می گیرد. این صفات و وزن های مربوط به هر یک از آنها توسط تصمیم گیران اعتباری و براساس تجربیات آنها برآورد می شود. با توجه به اینکه اغلب امتیازات بر پایه تجربیات ذهنی استوار می باشد؛بنابراین می توان گفت که سیستم امتیازدهی اعتباری قیاسی سیستمی شبه واقعیت است. سیستم امتیازدهی اعتباری عملی که محور این گزارش بر آن استوار است، با توجه به اصول مدل های مختلف امتیازدهی اجرا می شود. در این سیستم انتخاب صفات وابسته و محاسبه امتیازات بر اساس اطلاعات اعتباری گذشته و با کمک برخی از الگوریتم های امتیازدهی صورت می پذیرد.(یانگ لویی، 2001)

در کنار روش امتیازدهی اعتباری روش رتبه بندی اعتباری قرار دارد. رتبه بندی اعتباری در واقع روشی برای شناسایی و موافقت با اعطای وام به متقاضیان با ریسک پایین و اجتناب از اعطای وام به متقاضیان با ریسک بالا از طریق  طبقه بندی آن ها می باشد.

طبقات رتبه بندب با نمادهاب مختلفی مثل AAA یا Aaa (برای عالی ترین کیفیت) یا با اعداد از 1 تا 10 مشخص می شوند. مزیت روش امتیازدهی نسبت به روش رتبه بندی این است که با ارائه امتیاز (همان مقدار عددی احتمال عدم بازپرداخت به موقع تسهیلات از سوی مشتریان یا ریسک اعتباری است مثل 01/0، 23/0 و …) به هر یک از متقاضیان، افزون بر طبقه بندی یا رتبه بندی آن ها، درجه ریسک اعتباری و در نتیجه فاصله بین هر یک از طبقات رتبه بندی (به طور مثال متقاضی دارای رتبه اول، دوم یا …) را مشخص می نماید. به طور مثال شرکت الف، ب و ج که در روش رتبه بندب اعتباری به ترتیب رتبه های 2،1 و3 را کسب نموده اند، می توانند به ترتیب ریسک اعتباری (یا امتیاز) 19،11 و 25 درصد را داشته باشند(بهر و همکاران، 2004).

امتیازهای اعتباری برای بانک ها این امکان را فراهم می آورند که ریسک اعتباری را اندازه گیری نموده و آن را متناسب با پرتفوی اعتباری اداره کنند. مهمترین ابزاری که بانک ها برای مدیریت و کنترل ریسک اعتباری به آن نیاز دارند، سیستم امتیاز دهی اعتباری مشتریان است.

بدیهی است وجود چنین سیستمی بانک را در گزینش مطلوب مشتریان اعتباری خود یاری نموده و ضمن کنترل و کاهش ریسک اعتباری، سطح بهره وری فرآیند اعطای تسهیلات بانکی را ارتقا خواهد داد (دیواندری، شباهنگ،1385).

معمولاً مجموعه ای از بانک ها و برخی نهادهای ناطر دولتی نظیر بانک مرکزی جهت تحقق این هدف به تشکیل شرکت های سنجش اعتبار می پردازند. شرکت سنجش اعتبار موسسه ای است که اطلاعات مرتبط با سوابق کاری اعتبار گیرندگان اعم از افراد حقیقی، شرکت ها و کسب و کارهای کوچک را از بانک ها، موسسات مالی و اعتباری و سایر منبع عمومی در دسترس جمع آوری می نماید. این شرکت نسبت به تلفیق ازلاعات جمع آوری شده بازپرداخت ها، داوری های قضایی و ورشکستگی ها اقدام نموده و در نهایت به فروش یک گزارش اعتباری جامع به اعتباردهندگان اقدام می نمایئ. در این گزارش علاوه بر اطلاعات خام،امتیازات اعتباری نیز به هر فرد یا شرکت براساس مدل های ریاضی آماری تعلق می گیرئ که احتمال عدم بازپرداخت تسهیلات توسط اعتبار گیرنده را برآورد می نماید.(جلیلی،1386)

سوالات یا اهداف پایان نامه :

1-4- اهداف تحقیق

در این تحقیق اهدافی با دیدگاه­های متفاوت بیان شده.

1-4-1- اهدف علمی تحقیق

هدف کلی این تحقیق بررسی رابطه بین ساختارهای رقابتی در بازار و ریسک اعتباری در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جهت دستیابی به این هدف کلی، آن را به اهداف جزئی ذیل تفکیک و در طول انجام تحقیق، این اهداف پیگیری می شود:

1- تبیین رابطه بین ساختارهای رقابتی در بازار و ریسک اعتباری.

1-1- تبیین رابطه بین قابلیت جانشینی کالاها و ریسک اعتباری.

1-2- تبیین رابطه بین اندازه بازار و ریسک اعتباری.

1-3- تبیین رابطه بین هزینه های ورود به بازار و ریسک اعتباری.

1-4- تبیین رابطه بین شدت تمرکز صنعت و ریسک اعتباری.

1-5- تبیین رابطه بین تعداد شرکتهای فعال در یک صنعت و ریسک اعتباری.

1-4-2- اهدف کاربردی تحقیق

اولین کاربرد هر تحقیق جنبه نظری و توسعه رشته مورد تحقیق می باشد که زمینه لازم را برای توسعه تئوری های آن رشته و حرکت به سمت سیستم های سازگارتر و کاراتر را مهیا می سازد اما نتایج این تحقیق با توجه به هدف کلی آن می تواند برای گروههای زیر مفید واقع شود:

– تحلیل گران مالی: نتایج این تحقیق میتواند جهت تحلیل شرکت هایی که دارای سطوح مختلف از رقابت در بازار محصول هستند، مفید واقع شود.

– سرمایه گذاران و سازمان بورس اوراق بهادار: ریسک اعتباری هم برای مدیران شرکت ها و هم برای سرمایه گذاران حائز اهمیت خاصی است. بنابراین اخذ بهترین سیاست در مورد سرمایه گذاری در شرکت هایی که دارای ریسک اعتباری بالایی هستند، حائز اهمیت است.

– بانک ها و اعتبار دهندگان: نتایج این تحقیق میتواند جهت تحلیل شرکت هایی که دارای سطوح مختلف از رقابت در بازار محصول هستند، مفید واقع شود. زیرا بانک ها و اعتبار دهندگان می توانند از نتایج این تحقیق برای اعطای وام به بنگاهای اقتصادی استفاده نمایند.

برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل با فرمت ورد می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:

پایان نامه - تز - رشته حسابداری

لینک متن کامل پایان نامه رشته حسابداری با عنوان : رابطه بین ساختارهای رقابتی در بازار و ریسک اعتباری در شرکت های بورس اوراق بهادار تهران با فرمت ورد

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.